top of page
image_6483441.JPG

EDE STAD mei 2022

Een Odensehuis in Ede

Odensehuis biedt laagdrempelige dagopvang voor mensen met geheugenproblemen. 

Karin Streuper is initiatiefneemster van Odensehuis Ede


Met de opening van een ‘Odensehuis’ heeft Ede per 1 maart een inloopcentrum voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie. En er is geen indicatie niet nodig is.


Odense is een stad in Denemarken en toevallig ook de geboorteplaats van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Rond 2005 ontstond daar een initiatief voor en met mensen die geheugenproblemen kregen. Hun insteek was vooral de positieve benadering; wat kun je nog wel, in plaats van niet meer. Actief blijven, gezien worden. Een prettige, respectvolle sfeer in een veilige omgeving is daarbij heel belangrijk. Ook mantelzorgers vinden gehoor. 

DENKEN IN MOGELIJKHEDEN

Samen koffie drinken, puzzelen, wandelen, muziek luisteren. Voor iedereen is er een passende activiteit.”  Odensehuis sluit aan op de interesse en mogelijkheden van de deelnemers.

CIJFERS LIEGEN NIET

Kijkend naar de Nationale Dementiestrategie van de overheid ontwikkelt dementie zich tot belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. De kans op dementie neemt toe naarmate de leeftijd vordert.  ,,Als je een dementievriendelijke samenleving wil, dan is er nog veel werk aan de winkel.”

In het Odensehuis kun je zonder indicatie terecht. Ook partners en mantelzorgers kunnen komen.

VOEL JE GEZIEN

Het Odensehuis is een nog onbekend concept in Ede. ,,We moeten vertrouwen scheppen, zorgen dat deelnemers zich op hun gemak voelen en zich vooral gezien voelen. Gelukkig is er ook ruimte voor humor. Zo had een van de deelnemers thuis een betere sjoelbak hij gaf aan met de nodige zelfspot: Ik neem die volgende keer wel mee, als ik het niet vergeet.”

 FINANCIËN

 ,,Bij Stall hebben we een fijne locatie gevonden voor activiteiten. Naast een inloophuis biedt Stall ook een koffie-/theehuis en vintage winkel. Eigenaar Lucas Vos heeft de deuren opengezet voor ons, zo mogen we ook gebruik maken van de keuken. Ik ben verrast door alle goede en lieve mensen die een handreiking hebben gedaan.”


” SAMEN KOM JE VERDER ,,

Ik heb het initiatief genomen en stappen gezet. Maar mensen om mij heen zijn nodig, anders was het niet gelukt.

Inmiddels is er een werkgroep geformeerd en zijn we een stichting. ‘alleen ben je sneller, samen kom je verder’. En zo is het.”

Meer informatie: www.odensehuisede.nl

Door Diana Kervel, journalist BDU

Media: Over

met dank aan:

  • Henk Derksen voor de afbeelding 'ontmoeting' 

  • Atefeh Jamshidi voor het ontwerp van de flyer en het logo

  • Repro Mercurius voor het drukwerk

Flyer
Media: Welkom

'Ede Doet'

Mocht je je aan willen melden als vrijwilliger, bijvoorbeeld 1 x per maand of om de week, of iedere week: welkom!

6590B698-422D-455E-91B8-2117A5F0CF9A_edited.jpg
Media: Afbeelding
bottom of page